Négy évszak a Tisza-tavi túránkon

Négy évszak a Tisza-tavi túránkon

Mi az a rejtélyes, búgó hang a Tisza-tavon?

2019. május 15. - Balázs Sándor Tavi túra

Mi az a rejtélyes, búgó hang a Tisza-tavon?

A vendégek, akik voltak már tavasszal a Tisza-tavon, bizonyára hallották április végén, május környékén kora reggel és késő délután azt a mély. öblös, szaggatottan búgó hangot, ami a víz és nádasok felől szól. Sokan találgatnak, babonás félelmet éreznek e hang hallatán, mely kilométerekre is elhallatszik.

Túránkon nem halljuk, de téli gyaloglásunk során megtaláltuk a hang gazdájának fészkét. Ez ugyanis nem más, mint egy szerelmes gázló madár, a bölömbika. A hím keresi így párját, nyelőcsövét teleszívja levegővel, lenyeli és utána hangosan böfögteti. Messzire hallani ezt a hangot és az ember nem is gondolná, hogy ezt egy madár produkálja. Ez a rejtőzködő madár tyúk nagyságú, mikor összehúzza magát, pedig a gémek családjába tartozik és a 70-80 centit is elérheti magassága, ha kinyújtózik. Fészkében öt darab kékes tojás is lehet, amit 25 napig is költ. A fiókák etetésében nem vesz részt a hím. Eurázsiából és Dél-Afrikából kerül hozzánk és a felmelegedésnek köszönhetően, akár itt is telelhet egy-két példány. Halat, békát, piócát, apró madarat, rágcsálókat is fogyaszt. Ritkán figyelhetjük meg, például mikor a párját keresi, akkor köröz a nádas felett, vagy amikor a kicsinyével kijön a fészekből és tanítja vadászni.

Fedezd fel velünk kalandos családi vízi kirándulásunkon a nádas rejtelmeit!
www.tavitura.hu
Bölömbikafészek Lettország, https://www.youtube.com/watch?v=5Cf8kcSCjps

A bejegyzés trackback címe:

https://tura-2.blog.hu/api/trackback/id/tr8014828906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása