Négy évszak a Tisza-tavi túránkon

Négy évszak a Tisza-tavi túránkon

Rossz időben is megy a tavi túra?

2019. május 15. - Balázs Sándor Tavi túra

 

Túlélők szava járása, hogy rossz idő nincs, csak rosszul öltözött ember.

Az emberek általában óvatosan szállnak a vízre a hullámok miatt, és félelmük nem is alaptalan egy nagyobb, nyílt vizes felületen. De a Tisza-tavon a nyílt vízfelület csak egyharmada a tónak, a másik harmada sziget és a harmadik harmada vízi növény.               A kacskaringós gyékény és nádrengetegben, szigetek közt, lagunákban, fák között csónakázva szinte szélvédett helyeken barangolunk.

www.tavitura.hu

Nagyobb viharos időben a nádasban vészeljük át a zivatart, ahol 5 méter magas, sűrű a nád és legfeljebb 50 cm a vízmélység. Ez megfelelő védettséget nyújt a kishajóinknak és a vendégeknek. A 16 éve működő tavi túrán több mint 45.000 vendég fordult meg és nem süllyedt el senki, nem ázott meg senki, nem borult fel egy hajónk sem.

Nos, nem az a célom, hogy bármi áron rávegyelek benneteket a túrára, csak bosszantott az emberek alaptalan félelme az időjárással kapcsolatban az időjósok valótlan jóslatai miatt.  Amikor egy túrát lemondanak egy héttel előtte, mert rossz időt mondanak jövő hét végén.

Esőben a tavi túra kis hajói sem indulnak el, csak ha a vendég kitartó. A látvány ilyenkor sem marad el, ugyanis a vízi virágok ilyenkor is kinyitják szirmaikat, nappal a madarak ugyan úgy vadásznak és fészkelnek, mint napsütésbe.  Az emberiség is kihalt volna, ha az ősember nem vadászott volna rossz időben. De félre a hasonlatokkal, jöjjenek a tények!

Átfutó zápor, zivatar általában 15-20 percig tart, amit a ponyvák alatt átvészelünk, ez nem okoz problémát.  Egész napos esőben nem indítunk túrát. Ha mégis kételkedsz, akkor kérlek, hívj fel bennünket, hogy alkalmas lesz-e az idő túrázásra? Lehet, hogy felétek esik, felettünk és a közelünkben 50 km-es körben pedig süt a nap.  Amikor az időjósok egy hétre előre határozzák meg az időt, akkor a 25 éves átlagot veszik alapul. Pl. ha április 25-én megnézed a május 1-re várható időt, általában esősnek mondják.  Most is ez történt, ha emlékszel április 30-án, - kedden reggel - egész napos esőt, zivatart mondtak elsejére, szerdára. Délben már eltértek ettől a statisztikától és borongós időt mondtak másnapra, délután pedig már egész napra napsütést határoztak meg szerdára.  Most emlékezz vissza, hogy elsején egésznap jó idő volt a Tisza-tavon, pedig 24 órával előtte egész napos eső volt beharangozva a több éves átlag alapján. Ezeknek a találgatásoknak az lett az eredménye, hogy sokan visszamondták a túrát, pedig csodás kiránduló idő volt. Tehát akár a jövő évi május 1-i programodat is lemondhatod, mert ezt fogják mondani jövőre is arra a napra. A meghatározás talán 24 órán belül működik jól, de a legbölcsebb, ha megkérdezel minket. Bízhatsz benne, hogy nem veszélyeztetjük soha a vendégeinket!

facebook: Tisza-tavi túra

Várunk szertettel a tavi túrán, ahol az időjárástól is kalandos a túra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tura-2.blog.hu/api/trackback/id/tr314828894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása